עריכת צוואה רגילה וצוואות הדדיות, תכנון מס בצוואות, הגשת בקשה לצו ירושה, הגשת בקשה לקיום צוואה, התנגדות לצוואה- טיפול וייצוג בהליכים משפטיים, ניהול סכסוכי ירושה ועזבון.
אז למה בכלל כדאי לערוך צוואה?
נתחיל ונאמר שהחוק שהסדיר את דיני ירושות וצוואות הינו חוק ישן מאוד ואין בו התייחסות לשינויים שחלו בשנים האחרונות בסוגי הירושות כדוגמאת הורשת נכס דיגיטלי. החוק אינו מתייחס לשאלה מי זכאי לקבל את הטלפון הסלולרי של הנפטר או תמונות של הנפטר שנשמרו בענן.
בצוואה, המנוח בעצם מביעה את רצונו להנחיל ליורשיו באופן מסודר את רכושו, בדיוק כמו שהוא רוצה, בחלקים שהוא רוצה. חשוב להדגיש, עריכת צוואה הינה כלי חשוב למניעת מחלוקות עתידיות בין ילדיו או קרוביו של המנוח לאחר מותו. כמו כן, במקרים של גירושין- עריכת צוואה תסיר ספק ותמנע מהגרושה לרשת את המנוח, בטרם הגירושים הפכו לרשמיים.
חוק הירושה מכיר בארבעה סוגים של צוואות: צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, צוואה בכתב יד או צוואה בעל פה. צוואה בעדים הינו הצוואה הנפוצה ביותר.
כמו כן, כשאדם קשיש או חולה מבקש לערוך צוואה פעמים רבות יעלו אנשים החשים מקופחים מהצוואה טענות בעניין מצבו הבריאותי של המוריש. במקרה כזה נבקש אישור מרופא כי המוריש כשיר מנטלית וכותב את צוואתו בדעה צלולה.
בנוסף, כאשר קיים סיכוי שהצוואה לא תגיע לידי כולם או שאחד היורשים ינקוט פעולה על מנת להשמיד את הצוואה או לא לקיימה בגלל חוסר שביעות רצון ממה שכתוב בצוואה- מומלץ להפקיד אותה אצל רשם הירושות. כך כל בקשה שתוגש לרשם הירושה לאחר מות המוריש- תעלה באופן אוטומטי במערכת רשם הירושות את הצוואה שהופקדה.
הדבר האחרון שהורה רוצה זה שילדיו או יורשיו יסתכסכו לאחר מותו בכל הקשור לצוואה.
אנשים נמנעים לעתים מלערוך צוואה מאחר שהם חוששים שעריכת צוואה תגרום בעצמה לסכסוך בין יורשים. אולם, ההפיך הוא הנכון. כפי שציון לעיל, חוק הירושה הינו חוק ישן ביותר. בנוסף, החוק לא מתייחס לכל הסיטואציות שעלולות לקרות במהלך החיים.
בצוואה המוריש יכול התייחס לכל סוגיה אשר עולה על דעתו בנוגע לאופן מימוש העזבון, התנהלות מחייבת בין היורשים השונים ומנגנון של הסדרת מחלוקות במקרה ויתעוררו כאלה. לפיכך, ובמיוחד במקרים בהם אין חפיפה בין היורשים על פי דין לבין אילו שהמנוח רוצה שיהיו יורשים- רצוי ביותר לערוך צוואה מתאימה.
צלילות וכשירות של המנוח- העילות הנפוצות לתקיפת צוואה הינם “העדר כשירות” ו/או “השפעה בלתי הוגנת” על המנוח. בני משפחה או אנשים אחרים, שלא מרוצים מהצוואה, בדרך כלל יטענו כי המוריש כתב את הצוואה כששיקול דעתו היה מעורער ו/או שאחד היורשים ניצל את מצבו הבריאותי, הנפשי או השכלי הלקוי של המנוח.
כדי למנוע אפשרות כזו מומלץ לערוך צוואה בשלב מוקדם ולא לחכות שמצבו של המנוח יתערער או התדרדר.
בנוסף, כאשר המצווה רוצה לכלול בצוואתו מנגנוני שליטה ברכושו הלאחר מותו, חשוב שמנגנונים אלו יהיו גמישים ובהירים בנוסחם.
משרד עורכי דין אופיר חן ביידה מעניק שירותים משפטיים בתחום דיני ירושה ועזבון לרבות עריכת צוואה רגילה, עריכת צוואות הדדיות כולל צוואות מורכבות, טיפול בהגשת צו ירושה וצו קיום צוואה, התנגדות לצוואות ותכנון מס בעריכת צוואה.
עריכת צוואה רגילה וצוואות הדדיות, תכנון מס בצוואות, הגשת בקשה לצו ירושה, הגשת בקשה לקיום צוואה, התנגדות לצוואה- טיפול וייצוג בהליכים משפטיים, ניהול סכסוכי ירושה ועזבון.